Elkjøp Nordic AS er en norsk forhandler av forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater. Med en markedsandel på rundt 40%, deler kun Elkjøp elektronikkmarkedet med Lefdal, som har en omtrentlig like stor andel. Disse to gigantene dominerer markedet, og får kun konkurranse fra «lille» Euronics.

Hovedkontoret til Elkjøp er i Lørenskog og selskapet har i per i dag 400 varehus spredt over Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Grønland og Færøyene. Det er rundt 100 Elkjøp-butikker i Norge, og de aller fleste drives på franchise-basis. I Danmark og Sverige går butikkene under navnet «Elgiganten», på Island heter de «Elko», i Finland «Gigantti», på Færøyene «Elding» og på Grønland «Pissifik».

I februar 2008 lanserte Elkjøp også mindre butikkutgaver av merkevaren, «Express powered by Elkjøp», beregnet på handlegater og kjøpesentre. Noen år senere, i 2015, byttet disse butikkene navn til «Elkjøp Phonehouse» etter en sammenslåing med britiske Carphone.

Elkjøps visjon er å bli verdens mest kundefokuserte butikkjede. Selskapet har sin egen skole hvor de tilbyr kurs til 50 millioner kroner for året til sine ansatte, slik at de stadig er oppdatert på nye elektronika-trender. Høflighet, ærlighet og hjelpsomhet står i fokus hos Elkjøps kundeservice. Samtidig verdsetter kjeden trivsel på arbeidsplassen, og satser på en solid bedriftskultur.

Selskapet har også en etisk profil og engasjerer seg i både miljø og samfunn. Elkjøp samarbeider med Røde Kors og GreeNudge og prøver å finne grønne løsninger der det er mulig. Du kan også levere elektronikkavfall hos Elkjøp-butikkene, som resirkulerer det for deg.

Elkjøp er et aksjeselskap med Jaan Ivar Semlitsch som administrerende leder. Globalt sett har hele paraplyorganisasjonen 13 000 ansatte, og i 2015/2016 omsatte selskapet for  33,1 milliarder norske kroner, en solid vekst på 3,3 milliarder fra året før. Det forventes at elektronikagiganten kommer til å vokse enda mer i år, og i 2016 inngikk Elkjøp en fireårig avtale med det norske forsvaret verdt 50 millioner kroner.

Vareutvalg

Elkjøp leverer elektronikk og husholdningsapparater innen en rekke ulike produktkategorier. Selskapet, som også har sin egen nettbutikk, leverer tusenvis av teknologiske produkter til kunder over hele Norden.

Innen datamaskiner, mobilteknologi og GPS har Elkjøp både kompetanse og et solid utvalg innen en rekke kjente merker, som Aser og Mac. For kjøp av underholdningsprodukter som TV, høytalere og projektorer, har Elkjøp et bredt utvalg produkter i ulike priskategorier. Innen hvitevarer og annen husholdning tilbyr selskapet miljøvennlige produkter til anstendige priser. Elkjøp forhandler også i andre produktkategorier som styling og velvære, belysning, elektroniske treningsprodukter («wearables»), spillkonsoller og kjøkken.

Kort sagt er Elkjøp en forhandler som tilbyr det aller meste mellom himmel og jord innen forbrukerelektronikk.

Historikk

Elkjøps historie starter i 1962, da 33 elektrofohandlere gikk sammen og startet en fagkjede for elektrohandel. Gründeren, Trygve Fjetland, fikk ansvaret om å bygge opp organisasjonen, og etablerte grossistselskapet A/S Elektrokjøp. Fjetland forble leder for selskapet i 24 år og styrte virksomheten til å bli en ledende aktør på det norske markedet.

I starten fokuserte selskapet utelukkende på hvitevarer og mindre elektroniske husholdningsapparater, men etter fire år i bransjen ble varespekteret utvidet til å inkludere brunevarer som radioer og TV-apparater. I 1984 introduserte selskapet stormarkedskonseptet, der de samlet hvite- og brunevarer samt telematikk under samme tak.

Fjetland trakk seg som konsernsjef i 1986, samme år som selskapet hadde en omsetning på en milliard norske kroner, og Thor Bjarmann overtok lederrollen. Det var Bjarmann som fikk Elkjøp notert på Oslo Børs i ‘93 og i årene som fulgte videreførte han selskapets ekspansjon ved å etablere Elkjøp-varehus i resten av Norden. Første i Sverige i ‘94, deretter Danmark i ‘96, Island i ‘98 og Finland i ‘99. På starten av 00-tallet fulgte Grønland og Færøyene.

I 2013 overtok Jaan Ivar Semlitsch sjefsstolen for Elkjøp Nordics. Semlitsch sitt største satsingsområde er på netthandel.