Bunnpris er en kjede av dagligvarebutikker som eies av selskapet I. K. Lykke AS, med hovedkontor i Trondheim. Selskapets forretningsvisjon er å være det smarteste valget innen dagligvarer, og å tilby kunder et godt vareutvalg til lave priser.

Selskapet satser på å være innovativt innen butikkvirksomhet, og åpnet i 2011 Norges aller første butikk som utelukkende har selvbetjeningskasser. Konseptet til Lykke-familien går ut på å tilby et bredt utvalg kjente og kjære merkevarer. Bunnprisbutikker strekker seg fra små Brustad-buer, på under 100 kvadratmeter, til større Bunnpris Gourmet-butikker med større sortiment og egen ferskvareavdeling. Bunnpris satser også på tilstedeværelse på nett, og publiserer daglig tips til rimelig handel og oppskrifter.

Den første Bunnprisbutikken ble åpnet i 1981 på Øya i Trondheim, og Lykke-konsernet bygger på en lang familiehistorie innen handel. I dag er det 258 Bunnprisbutikker, spredt rundt i Norge, og mye av veksten de siste årene skyldes særlig at selskapet i 2015 overtok nærmere 50 butikker fra Coop. Med dette kjøpet oppnådde Bunnpris en omsetning på 7 milliarder kroner og hadde per mars 2016 en markedsandel på 3.9%, noe som plasserer dagligvarekjeden på en åttende plass blant Norges største matvareforhandlere.

Butikker og vareutvalg

Den største tettheten av Bunnprisbutikker finner du rundt Trondheim, Oslo og Møre, men filialene strekker seg så langt nord som til Hammerfest. De siste syv årene har også kjeden vokst kraftig på Vestlandet, med 46 butikker spredd over Hordaland og Rogaland.

Bunnpris spesialiserer seg på søndagsåpne småbutikker, og hadde per 2015 over 100 butikker som falt innenfor kriteriene til Brustad-bua. Dette gir selskapet en stor fordel ovenfor de andre dagligvarekjedene, og har nærmest et norsk monopol på å holde søndagsåpent.

Vareutvalget i en typisk Bunnprisbutikk er godt men ikke ekstravagant. Her finner du det du trenger av typisk hverdagsmat, tørrvarer og frossenmat. I de siste årene har Lykke-konsernet også satset på et bredere sortiment av ferskvarer og delikatesser, med et nytt konsept kalt Bunnpris & Gourmet. Her finner du et stort utvalg ost, kjøtt og fisk, i tillegg til det vanlige Bunnpris-utvalget. Bunnpris & Gourmet ansetter egne kokker som tilbereder matvarer i ferskvaredisken og hjelper deg med råd. Per i dag finnes det 13 slike butikker i Norge.

Bunnpris er ikke den rimeligste dagligvarekjeden i Norge, men scorer høyt på tilgjengelighet, både med antall butikker og utvidede åpningstider til kvelder og søndager. Dessverre har Bunnpris mottatt kritikk for sin lite miljøvennlige drift, og ifølge en 2014-undersøkelse fra Framtiden i våre hender, gjorde butikkene det dårlig på kriterier som energiforbruk, transport og  tilgjengelig økologisk/bærekraftig mat. Bunnpris tilbyr nå rimelige og miljøvennlige frukt og grønnsaker fra «Snål», noe som kan veie opp fra den uheldige miljøanmeldelsen.

Historikk

Mens Bunnpris som merkevare først så dagens lys så sent som i 1981, bygger den på Lykke-familiens flere hundre år lange historie som handelsfolk. I 1830 åpnet familien sin første handelsbedrift i Trondheim i regi av gründeren Ivar K. Lykke. I starten ble det kun omsatt kvern- og møllestein, og betalingen var ofte i landsbruksprodukter i stedet for penger.

Et tiår senere spesialiserte Lykke seg innen fetevarer, og endret forretningsidéen sin til å selge melkeprodukter som smør og ost, samt kjøttvarer. Lykkes dagligvarehandel var den første av sitt slag i Trondheim, og varene ble solgt til både nært og fjernt. Lykke solgte kolonivarer og flesk til det svenske grensefylket Jämtland, og fra og med 1860 eksporterte han også smør til England. Etterhvert kunne butikken også by på andre varer, som sukker og kaffe.

170 etter første butikk åpnet fører sjettegenerasjons kjøpmann Trond Lykke familievirksomheten videre med Bunnpris-konseptet, og oppnår større suksess en oldefar Ivar noensinne kunne drømme om. Bunnpris har per i dag butikker fra Søgne i sør til Rypefjord i nord, og satser på fortsatt stor vekst de kommende årene.